Onze specialicaties
Ons aanbod
Specialisaties

Onze specialicaties

Bij DE PRAKTIJK hebben we jonge, enthousiaste psychotherapeuten, psychologen seksuologen en coaches.  Wij zijn gespecialiseerd in onderstaande domeinen.

Autisme

Autisme is een aangeboren ontwikkelingsstoornis binnen het spectrumwaardoor ieder op zijn eigen manier de wereld ervaart. Dit op allezintuiglijke gebieden. Geluiden, geuren, kleuren, beelden, worden doormensen met autisme vanwege een andere prikkelverwerking vaak veelintenser opgenomen dan bij mensen zonder autisme. Daarnaast is hetinschatten van sociale situaties, in gesprek gaan met anderen, hetgebruik van de juiste communicatieve vaardigheden een uitdaging. Zichflexibel opstellen, komen tot het plannen en organiseren van hun eigenleven of een zinvolle dagbesteding, verloopt soms moeilijker vanwege eenrigide denkpatroon.

Lichaamsbewustzijn

In kleine groep (max 6 personen) leer je hoe je bewust aanwezig kan zijn in je lichaam. We gebruiken herstellende yoga houdingen, ademhaling en meditatie om lichaamssignalen te (h)erkennen. We vertragen in de stilte en trachten mildheid te creëren in het hier en nu.

Voor wie?

  • Ervaar je stress, angst, depressieve klachten, kan je moeilijk tot rust komen, stress gerelateerde lichamelijke klachten.
  • Geen yoga ervaring nodig.
  • Ondersteunend bij (toekomstige) therapie.

Tabakologie

Zoals de meeste onder ons wel weten is dat roken slecht voor je gezondheid is. Het is een hardnekkige verslaving. Bij de meeste rokers is het een proces van jaren om te komen tot een succesvolle rookstop. Het is belangrijk om in dat proces stil te staan bij een aantal zaken. Samen met een tabakkoloog kan je aan de hand van verschillende factoren een persoonlijk rookstop plan opmaken. In een viertal sessies streven we naar een rookvrij en gezonder leven!

Gezinstherapie

Gezinstherapie is een vorm van psychotherapie die zich richt op het begrijpen én verbeteren van de relaties en dynamieken binnen een gezinssysteem. In gezinstherapie worden alle gezinsleden betrokken bij de behandeling, waarbij de focus ligt op het identificeren van problematische interactiepatronen, communicatieproblemen en conflicten.

Het doel van gezinstherapie is om gezinsleden te helpen elkaar beter te begrijpen, effectiever te communiceren, problemen op te lossen en samen te werken aan positieve veranderingen binnen het gezin.

Onze therapeuten gebruiken hiervoor de systemische therapie om gezinnen te ondersteunen bij het creëren van een gezonde en harmonieuze omgeving.

Kindertherapie/kindertolken

Spiegelsessies door een kindertolk

Als we iets in het kind willen veranderen, moeten we het eerst onderzoeken en kijken of het niet iets is dat beter in onszelf kan worden veranderd. (Carl Gustav Jung)

Ervaar je het gedrag van je kind als uitdagend? Vind je het lastig dat je kind vaak boos is, moeilijk eet, veel huilt, amper slaapt of snel bang is? Is er veel conflict met je tienerkinderen en heb je geen idee hoe je hiermee moet omgaan? Heb je door dit alles veel zorgen? De kans bestaat dat je kind hard aan het werk is voor jou. Kinderen spiegelen namelijk hun ouders, om zichtbaar te maken wat je in jezelf onderdrukt. Je geeft je kind het grootste geschenk door hiermee zelf aan de slag te gaan. Kinderen vertonen dit gedrag alleen maar omdat ze je als ouder graag zien. Ze halen bij je naar boven wat onbewust al veel te lang verdoken zit. Want wat verdrongen wordt, dringt zich steeds weer op.

Spiegelsessies geven je heel wat inzichten in het gedrag van je kinderen en in je eigen handelen. Elk kind heeft een unieke boodschap voor de ouder. Een kindertolk zal het probleem van je kind vertalen naar een boodschap voor jou. De opgedane inzichten brengen je terug in contact met het kind in jezelf. Zo komen oude kindpijnen en bepaalde overtuigingen en imprints aan het licht. Door hiermee aan de slag te gaan, versterkt de verbinding met je echte kind.

Voor wie?

Alle ouders die uitdagend gedrag bij hun kind ervaren en dit graag anders zouden zien. Dit kan gaan over alles wat jou raakt, waar je in vastloopt, waar je zorgen over hebt of echt niet begrijpt.

  • Hevige woede-buien
  • Huilen (ook bij baby’s)
  • Eetproblemen (te veel of te weinig eten, weinig lusten)
  • Een (faal)angstig of onzeker kind
  • Slaapproblemen
  • Sociale moeilijkheden
  • Leermoeilijkheden
  • Moeilijk verbinding maken met je kind
  • Moeite met grenzen stellen en accepteren

Spiegelsessies zijn er voor ouders van kinderen van alle leeftijden. Je blijft de ouder van je kind.

Aangezien alles wat je raakt, een boodschap voor jezelf bevat, geldt dit ook voor pleeg- en adoptieouders en leerkrachten.

Een Kindertolktraject bestaat uit vier stappen: (minstens) drie gesprekken tussen de ouder en kindertolk en een vertaling. Het kind hoeft dus niet aanwezig te zijn.

  1. Intake: tijdens dit eerste gesprek vertel je als ouder waar je problemen mee ervaart. De kindertolk stelt vragen over de situatie om deze helder te krijgen.
  2. Vertaling: na dit gesprek maakt de kindertolk volgens de methodiek van Present Child de vertaling (zonder de ouder).
  3. Terugkoppeling: tijdens dit tweede gesprek koppelt de kindertolk de boodschap van jouw kind aan je terug. Zo wordt duidelijk wat maakt dat bepaalde moeilijkheden zich voordoen en hoe je hiermee aan de slag kan gaan. Je ontdekt wat je kind en jijzelf écht nodig hebben.
  4. Opvolging: na enkele weken spreken we opnieuw af om te kijken of er veranderingen zijn, bij jezelf en/of bij je kind. We bespreken samen of en hoe verdere ondersteuning er kan uitzien.

Elk gesprek duurt 1 uur en kost 70 euro. De vertaling kost 30 euro.

Je mag me altijd contacteren voor verdere uitleg op het nummer 0484/963064 of via reene@depraktijkhasselt.be

Link website: https://presentchild.com/ouders

Boek: Janita Venema – het fluisterkind

Genderhulpvragen

Een gendertraject is een proces waarbij individuen die worstelen met hun genderidentiteit begeleiding krijgen om hun gendergerelateerde vragen en uitdagingen te verkennen en te begrijpen. Het traject kan verschillende stappen omvatten, afhankelijk van de behoeften van de persoon, maar hier zijn enkele algemene stappen waarop wij ons als therapeut baseren:

  • Intake en evaluatie: tijdens dit gesprek worden de persoonlijke ervaringen, gevoelens en vragen met betrekking tot gender besproken, en wordt er een evaluatie gemaakt van de behoeften en doelen van de persoon.
  • Exploratie en zelfreflectie: Gedurende deze fase worden individuen aangemoedigd om dieper na te denken over hun genderidentiteit en -expressie. We exploreren samen naar gevoelens, twijfels en verlangens met betrekking tot hun gender.
  • Informatie en educatie: over genderdiversiteit, transgenderidentiteiten, medische en niet-medische transitie-opties, en andere relevante onderwerpen. Dit helpt hen een beter begrip te krijgen van zichzelf en van mogelijke stappen die ze kunnen nemen.
  • Ondersteuning en counseling: dit kan helpen bij het omgaan met de stress, angst, twijfels of discriminatie die ze kunnen ervaren tijdens hun genderontdekkingsproces.
  • Besluitvorming en actie: Uiteindelijk worden individuen aangemoedigd om weloverwogen beslissingen te nemen over hoe ze hun genderidentiteit willen uiten en eventuele stappen te zetten die nodig zijn om zichzelf authentiek te laten zijn. Dit kan medische transitie omvatten, zoals hormoontherapie of chirurgie, maar ook sociale transitie, zoals het veranderen van naam en pronomen, of het verkennen van genderexpressie.

De sociale transitie is in een traject minstens even belangrijk als het individuele traject. Partners, ouders en/of andere naasten worden daarom nauw betrokken in het proces. Het gendertraject is een persoonlijk proces dat varieert voor elk individu, afhankelijk van hun unieke ervaringen, behoeften en doelen. Het doel is om individuen te ondersteunen bij het vinden van hun eigen authentieke pad naar zelfvervulling.

Onze praktijk werkt nauw samen met het gendercentrum van het ZOL Genk. Je kan bij ons niet terecht voor medische behandelingen maar wel voor het psychische aspect van een transitie of voortraject. Voor meer info rond de werking kan je contact opnemen met info@depraktijkhasselt.be of genderzorg@zol.be

Therapie voor jongeren

Therapie voor jongeren richt zich op het bieden van ondersteuning en begeleiding aan jongeren die worstelen met verschillende emotionele, gedrags- en mentale gezondheidsproblemen. Deze therapieën variëren van gesprekstherapie tot systemische - en cognitieve gedragstherapie, afhankelijk van de specifieke behoeften en voorkeuren van de jongere.

Het doel is om jongeren te helpen bij het omgaan met stress, angst, depressie, trauma, identiteitsproblemen en andere uitdagingen die ze kunnen tegenkomen tijdens hun ontwikkeling.

Door middel van empathische benadering bieden onze therapeuten een veilige ruimte waarin jongeren zich kunnen uiten, hun emoties kunnen verkennen en gezonde copingmechanismen kunnen ontwikkelen. Therapie voor jongeren kan leiden tot een beter zelfbewustzijn, meer veerkracht en het vermogen om effectiever om te gaan met de uitdagingen van het leven.

DE PRAKTIJK Hasselt